Home » Stiksikker vest » Den rette beskyttelse når det gælder
Den rette beskyttelse når det gælder

Den rette beskyttelse når det gælder

For folk der arbejder i sikkerhedsbranchen er det vigtigt at sikre sig bedst muligt på jobbet, og ikke mindst at kunne stole på deres udstyr. En stiksikker vest kan udgøre den afgørende beskyttelse i en farlig situation. En god og gennemtestet vest absorberer stød og forhindrer gennemtrængning af stikvåben og beskytter bæreren.

Skud- og stiksikre veste er lavet af ekstremt stærke kunstfibre. Den mest kendte og den ældste af disse er kevlar, men der er siden kommet andre kunstfibre til, som bruges i konstruktionen af skudsikre veste, for eksempel Spectra, Dyneema og Goldflex. Hovedforskellen på fibrene er brudstyrke og fleksibilitet, hvilket har indflydelse på, hvor tynde og komfortable vestene kan være og stadig bevare optimal sikkerhed for bæreren. Princippet bag skudsikre veste, er at fibrene ”griber” og absorberer stødet fra et eventuelt projektil og fordeler det over et større område, så bæreren beskyttes.

Det danske firma Elite Armor fremstiller og sælger skud- og stiksikre veste og andet sikkerhedsudstyr til folk, der arbejder i sikkerhedsbranchen, som for eksempel dørmænd og vagter. Firmaet har eksisteret siden 2009, og har fra starten haft som mål at producere skudsikre veste til sikkerhedsbranchen, der lever op til de høje krav fra dansk militær og politi. Elite Armor bygger på indgående kendskab til den danske sikkerhedsbranche, og en grundig udviklingsfase for at finde frem til de helt rigtige materialer. Vestene bliver testet realistisk med stik og skud, for at at komme så tæt på virkelighedens belastninger som muligt, og sikre at vestene er i stand til at yde den rigtige grad af beskyttelse og redde liv, hvis det skulle komme så vidt.

Når man skal vælge en sikkerhedsvest skal man være opmærksom på, hvilken grad af beskyttelse, man har brug for, fra sit udstyr. Det er vigtigt at gøre sig klart at ingen skudsikker vest er 100% stiksikker. Elite Armors veste er dog gennemtestede og yderst svære at penetrere med stikvåben og de lever alle op til de høje standarder, der er fremsat af det amerikanske National Institute of Justice (NIJ). Derudover er vestene testede i Danmark med forskellige knivtyper, fra slagterkniv til overlevelseskniv og Stanley-kniv.

Udover sikkerhed er komfort også en væsentlig faktor, i valget af vest, og det kan være relevant at kunne bære vesten under en skjorte eller lignende. I sådan et tilfælde er det også relevant at se på vestens tykkelse og fleksibilitet.
Sikkerheden er dog altid det, der bør være i højsædet i valget af den rette stik- og skudsikre vest. Den rette vest kan i sidste ende redde liv.