Home » Smerteklinik » At leve med kroniske smerter

At leve med kroniske smerter

Når det kommer til smerte, vil det altid være 100% virkeligt. Smerte er nemlig ikke noget, man kan bilde sig ind. Det har dog vist sig at være et mere omfattende fænomen, end hvad man tidligere troede. Smerte handler nemlig ikke kun om at ordne fejlen i kroppen og derefter forvente at smerterne svinder hen. For selvom teknologien har gjort det muligt at scanne mere nøjagtigt og dermed fjerne fejlene mere præcist, så lever ca. hver femte voksne dansker med kroniske smerter. Smerter betegnes som kroniske, når de har varet ved i mere tre måneder. Smerterne forsvinder ikke nødvendigvis med indgreb, der er nemlig mange andre forhold der kan spille ind, når man oplever smerte. Jo længere tid smerterne står på, jo mindre drejer det sig om en skade.

Hvilke forhold påvirker kroniske smerter?

Jo længere smerterne står på, jo højere er risikoen for, at man oplever sensibilisering. Det vil sige, at kroppens nervesystem opnår en højere følsomhed og smerteoplevelsen øges. Smerterne kan også påvirkes af bl.a. søvn, stress, forandringer i kroppen, frustration, dårligt arbejdsmiljø, eller angst. Kroniske smerter er altså multifaktorielle og påvirkes af flere forhold.

En effektiv behandlingsmetode

Bevægelse er en effektiv metode, for at komme de kroniske smerter til livs. Med vedvarende motion kan kroppen nemlig blive stærkere og mere fleksibel, hvilket kan påvirke smerterne positivt. Motion behøver ikke at være hård styrketræning, f.eks. har det vist sig at gåture kan dulme rygsmerter, lige så meget som styrketræning. Bevægelse i sig selv kan altså påvirke smerterne. Under genoptræning fra kroniske smerter bliver man højst sandsynligt mødt at et plateau og her er det vigtigt at være vedholdende og fortsætte.