Home » Behandling » Videnskaben bag: Derfor føler vi smerte

Videnskaben bag: Derfor føler vi smerte

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor det gør ondt, når vi niver os selv? Eller hvorfor det gør ondt, når vi løfter tunge ting? Hvordan kan smerte føles forskelligt afhængigt af kilden, og hvor på kroppen det sker?

Smertefysiologi er et stort emne, men det er faktisk ret interessant, når man kommer i gang med det – og så giver det ikke mindst en god grundforståelse for, hvorfor vi føler, som vi gør.

4 typer af stimuli, der kan påvirke dig

Grundlæggende er der fire stammer af smertetyper, som påvirker os og vores nervesystem. Der er varme, som når du lægger hånden på kogepladen, eller hvis sommersolen varmer dig for lidt for meget. Der er kulde, som når du lægger hånden på et gelænder om vinteren. Der er kemisk stimuli, som kan være en reaktion på din hud, og så kan det være mekanisk stimuli, som er den vi kender bedst, hvilket bare er den fysiske smerte, når vi slår os eller banker hammeren i fingeren.

Nerven sender signal til rygmarven

Når smerten rammer, kan vi mærke den, fordi en nerve sender et nociceptivt signal til rygmarven, hvorefter signalerne sendes op til det punkt, hvor den reelle smerte diagnosticeres og føles. Hvis du har nerveskader, kan det altså få fatale konsekvenser for din krop, fordi disse signaler er advarsler om, at noget er galt.

Hvis du ikke kan mærke smerten, kan du få uoprettelige skader, som ej heller læger eller specialister kan hjælpe dig med. Det er altid vigtigt at opsøge professionel hjælp, hvis du oplever problemer med dine nerver, eller du ikke føler, at noget fungerer, som det skal, når du udsættes for de forskellige typer af stimuli.